Ekonomi

Kavcıoğlu’nun KKM’deki Hırsızlığı: Eski Bakan Nabati Faiz Artışına Karşı mı Çıktı?

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile ilişkilerinin pek sıcak olmadığı konuşuldu. Seçimlerin ardından ikilinin ilgi ve o dönemde yaşadıklarına dair son söylemleri kulislere yayıldı.

2021 yılında göreve başlayan Nureddin Nebati, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini bir “oh” ile Mehmet Şimşek’e devretti. Yaşadıkları göz önüne alındığında bu rahatlama pek de garip değildi.

Aralık 2021’de bakanlık koltuğuna oturan Nebati, göreve geldiği 2021 yılı başında göreve başladı. Dr. Şahap Kavcıoğlu aynı zamanda Merkez Bankası Başkanıydı ve yeni programın uygulamaya koyulmasının üzerinden henüz birkaç ay geçmişti.

Kavcıoğlu’nun “başlattığı” Ekonomik Program, esasen düşük faizle ihracatın artırılması ve cari açığın düşürülerek enflasyonun düşürülmesi üzerine kuruluydu.

Sistem bu şekilde anlatıldığında çok güzel görünse de, faiz oranlarındaki düşüşün tetiklediği döviz kuru yükselişi, satın alma gücünün azalmasının yanı sıra ihracatın azalması, gelir dağılımındaki bozulmanın artması nedeniyle Döviz kurundaki yükselişe ve enflasyondaki yükselişe karşı oluşturulan maliyetli yöntemler, ‘yurttaki hesap piyasaya uymadı.’

Nabati bu ortamda çalışmaya başlayınca KKM kod adıyla para korumalı mevduat fikri ortaya çıktı.

Dövizdeki yükselişin durdurulması amacıyla bu durum, TL’de kalan veya döviz almayanlara ‘döviz zararını karşılama’ hakkı verdi. Talep olmayınca fiyat yükselmedi ama arz kısmı biraz karıştı.

İsmail Saymaz da Sözcü’de Nabati’nin KKM’nin icadındaki rolüne değindi. Ancak ortası yetmeyen bu ikilinin telaffuzlarının sürekli tartışma halinde olması ve ortada görünmemeleri özellikle KKM’nin dikkati çekti.

Seçimlerden sonra milletvekili olan Nebati ile BDDK başkanı olan Kavcıoğlu arasında yaşandığı iddia edilen olay, KKM’de yaşananları özetlediği gibi, ortadaki çatışmaların verdiği hasarı da gösteriyor.

KKM’nin Nebati ve ekibi tarafından bulunduğu iddia edildi ancak Kavcıoğlu’nun ekibi, üst faiz limitinin kaldırılması, KKM’ye TL dönüşümü eklenmesi, özel bankaların KKM hedeflerinin düzenlemelerle ve sözlü olarak zorlanması, kredi faizlerinin tutulması gibi düzenlemeleri yaptı. siyasi çıkarlardan.

Öte yandan Nureddin Nebati’nin faiz politikasında son dönemdeki hamleleri olumlu bulmadığını söylediği iddia edildi.

Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’ın “rasyonel” politikalarıyla yükselen faizler,

Nabati’nin ekonomideki sorunları çözemeyeceğine inandığı iddia ediliyor.

Bu açıklamalar sosyal medyada da dikkat çekti.

Enflasyonun yüzde 30’dan yüzde 85’e çıkması,

Eski bakan ve ekibinin baz etkisi nedeniyle düştükleri 40’lı yıllarda kalacağı düşünülürken,

Döviz kurunda görülen yükselişin yatay kalmasının beklendiği anlaşılıyor.

Ne düşünüyorsun?

niziphaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu